Рисунки с молив

рисунка - Рафаело Санти рисунка /
Трите кръста - Рембранд ван Рейн / 1653 Трите кръста / / (1653)
Три проучвания на танцьорка - Едгар Дега Три проучвания на танцьорка / рисунка с молив / / (1880)
Дон Кихот - Салвадор Дали Дон Кихот / рисунка с молив / / (1960)
  Всеки или почти всеки художник, подготвяйки своите картини първо прави няколко - рисунки с молив. Това помага много за прецизиране идеята на автора. Чрез тях художника може лесно да набележи акцентите в бъдещата си картината, да прецени мащабите, композицията, да види идеята си, преди да я изрисува върху платното. Много известни творци правят по няколко рисунки с молив или туш, за всяка своя живописна творба. Не само живописните картини са ценни. Рисунки с молив на известни художници, може да се видят във всяка по-голяма галерия.
  Ако сте решили да рисувате с молив е добре да знаете, че за всяка рисунка с молив, има няколко важни стъпки.
  При рисуването с молив, се започва от подготовката на материалите. Трабва да се снабдите поне с два молива с различна твърдост (например B и 6B), лист хартия (например обикновен кадастрон) и гума (например хлебна).
  Първо наблюдавате онова, което ще рисувате. Решавате, как ще разположите обектите в листа. Ако става дума за натюрморт с плодове и стомна, най-напред трябва да се прецени по ширината на листа ли ще се разположат или по височината. След като е решен този проблем, започва композирането на натюрморта. Важно при рисуването е да се визира и мери, ако ще се търси прилика с действителните предмети. След като приключите с композирането, след като е изградена и уточнена формата започва обемното изграждане с помощта на щрихи. Най-общо щриха представлява пресечени къси и тънки линии, защриховането е комбинация от кръстосани линии, които е добре да следват формата на обекта.
  Обемна рисунка с молив, се постига, чрез светлосянка - започва се от тъмно към светло. За да се постигне триизмерен ефект и максимална прилика с действителните предмети, трябва да се потърси начин, чрез комбинирането на щрихи, да постигне внушението за определена плътност, определена текстура, контраст. При рисуване с молив, хлебната гума е от голяма полза за твореца. С нейна помощ могат да се постигат различни ефекти, а не само да се изтрива ненужното, могат да се изваждат блясъци, да се изсветлява без да се трие.
  При рисуване с молив, могат да се постигнат много детайлни разработки на предметите, да се акцентира върху различни специфични части, като по този начин се постига характерна прилика с предмета. Недостатък на графитния молив е, че при натрупване на материал се получава лъскава повърхост.
Всичко в крайна сметка зависи от идеята на човека който рисува. Всеки решава, какъв подход ще има към своите рисунки с молив. Дали ще се стреми, към фотографско пресъздаване на онова, което гледа или просто ще скицира идеите си, които по-късно ще пресъздаде с бои върху платното. Всичко зависи от идеята,а идеята е двигателят в изкуството.
Гледане на Кафе
Developed by: bezramka