Рисуване с темперни бои

Погребение - Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони Погребение /
Colonna Altarpiece, main panel, scene: Enthroned Madonna with Christ Child, St. John the Baptist as a child, right: St. Paul and Margaritha, left: St. Peter and St. Catherine of Alexandria - Рафаело Санцио
Melisande - Marianne Stokes Melisande / / (1895)
Odalisque - Angеlique Bеgue Odalisque / / (08 Март 2012)
  Преди периода на Ренесанса, темперните бои са често използван материал. Изображения с темпера са открити още през през периода на древен Египет. Всички картини на Микеланджело, достигнали до нас са направени с темперни бои. След изнамирането на маслените бои обаче, темперната техника постепенно губи своята водеща позиция. Художниците започват да предпочитат маслото, поради новите ефекти, които предлага.
Въпреки водещата роля на маслената живопис обаче, темперната е популярна и днес, а най- често можем да я открием в иконите. Най- използваната форма на трмперна техника е - яйчената темпера. При нея яйчен жълтък се смесва с боята. Това придава яркост на цвета, прави го по-лъскъв и траен. Темперните бои се разреждат с вода и изсъхват бързо. При рисуване с темперни бои, са необходими - подходяща хартия или дървена плоскост, бои, четки, вода за разтворител. Нанасянето на цветовете, може да става след смесването им предварително, върху палитра или може да се рисува с чисти цветове. Темперната боя, за разлика от маслената, не позволява многопластово нанасяне на цвета. Може да се рисува с по-разредени бои на принципа "мокро върху сухо", тоест листа е сух, а боята силно разредена. Друг начин за рисуване с темперни бои е "сухо върху сухо", това ще рече, че листа е сух и боите са слабо разредени с вода. Темперната живопис не позволява такова насищане, както маслената, но въпреки това може да се предаде дълбочина на изображението. С тях се рисуват, както декоративни изображения, така може да се търси реално пресъздаване на обектите. Когато изсъхнат боите, изображението придобива матов оттенък, за разлика от маслените изображения.
  При рисуване с темперни бои, трябва да се има предвид, че те не са гъвкави като маслото и акрила. Изсъхват бързо и не може да се постигнат преливки, каквито при маслената живопис. Те са предпочитан материал, когато се търси плоско изграждане на изображението (както при иконите), а не триизмерност. Ако се рисува със силно разредена боя, може да се постигне по-скоро акварелен ефект.
  Темперните бои са чудесен избор, ако искате да постигнете декоративен ефект на своята картина.
Гледане на Кафе
Developed by: bezramka