Рисуване с пастели

Сини танцьорки - Едгар Жермен Илер де Га Сини танцьорки /
Louis XV - Maurice Quentin de La Tour Louis XV / / (1748)
Sleepy Baby - Mary Stevenson Cassatt Sleepy Baby / / (1910)
Flowers in a Green Vase - Leon Dabo Flowers in a Green Vase /
  Рисуване с пастели - какви са нужните материали за това? На първо място - пастели (има два вида пастели - сухи и маслени), след това е необходима подходяща хартия или друга основа.
  При рисуване с пастели цветовете се преливат и се получават много красиви цветни ефекти. Сухите може да се полагат върху листа, като цветовете се смесват внимателно с ръка, или с парче хартия или по друг начин. Има и друга техника за рисуване (важи само при рисуване със сухи пастели) - тя включва използването на вода и четки, както се рисува с акварелни бои. След като се нанесе сухия пастел, цветовете се смесват с мокра четка. Какъвто и подход да изберете е добре да фиксирате своята рисунка, след като приключите, за да не се размаже. За тази цел може да използвате специални фиксажи или най-обикновен лак за коса.
  Маслените пастели, също като сухите, се полагат директно върху листа. Преливането на цветовете може да става с използване на терпентин или чрез силово размазване.
  При рисуване с пастели, цвета се нанася директно върху хартията, тоест не се смесват предварително (както при маслената, акварелната, акрилна техника). Това налага смесването на цветовете върху самата картина, а не предварително върху палитрата. Инструмента е самия пастел, може да се използват и специални четки (или обикновени), има също и специални гуми. При изграждането на живописна творба със сух или маслен пастел, важат същите правила, които се използват в другите живописни техники. Обособяването на тъмно и светло може да бъде на принципа - тъмно - студено (тоест, да се използват студени цветове), светло - топло (да се изобразяват светлите елементи на картината с топли цветове). За разлика от рисуването с моливи, туш, въглен, при рисуване с пастели или други цветни материали, пластичното изграждане на обектите, става посредством принципите на живописта, но и тук важат - композиция, перспектива, степенуване на плановете и т.н. Разбира се всичко това е обвързано с предварително поставената от автора задача, всеки творец избира подхода и правилата които да приложи.
  Рисунки с пастел, може да се видят в повечето галерии. Пастелната живопис има своето важно място, и за много известни художници е предпочитана. Един от най-известните автори, на рисунки с пастел е Едгар Дега. Голяма част от неговите произведения са създадени именно със сух пастел.
Гледане на Кафе
Developed by: bezramka