Рисуване с маслени бои

Annunciation - Jan van Eyck Annunciation / / (1436)
Selfportrait with model - Anders Zorn Selfportrait with model / / (1896)
Картоиграчите - Пол Сезан Картоиграчите / / (1892)
Градината - Хуан Миро Градината /
  Смята се, че маслените бои са открити през периода на Ренесанса (14-17в.) от братята Ван Ейк, или по- точно, че те изобретяват метода за рисуването върху дървени плоскости с маслени бои. Това е техника неизползвана до този момент, и бързо придобива популярност. Тя дава нов тласък на изкуството, а живописта започва да се развива с бурни темпове. Този нов начин на изобразяване, предлага неограничени възможности пред твореца. Маслото се нанася лесно върху платното, като позволява изобразяването на изключителни детайли, именно заради това маслените бои са сред предпочитаните материали за рисуване. Освен всичко, те са много по-трайни от темперните или акварелните.
Боите се разреждат с ленено масло или терпентин. Нанасят се върху предварително грундирано платно, а след като картината е готова, може да се положи лак с цел запазване по-дълго на цветовете. Благодарение на трайността им, във времето са се съхранили шедьоврите на творци, като Леонардо Да Винчи, Моне, Пикасо, Салвадор Дали и много други.
И така, какво е необходимо, преди да се пристъпи, към рисуване с маслени бои? За начало - грундирано платно, на пазара се предлагат готови платна, но има и материали за онези, които искат сами да сглобят своето платно. Следващата стъпка е, да се нарисува линеарна скица на картината, с помоща на молив или въглен. Разбира се, може да се рисува директно с боите, зависи от идеята на автора. Ако целта е да се пресъздаде реално съществуващ обект обаче, е добре преди да се положат цветовете, да има конструктивна скица.
Следваща стъпка, при рисуване с маслени бои е, да се подготви разтворителя. Най-често това е ленено масло или терпентин. При рисуване с маслени бои, е добре всеки слой, който се нанася да съдържа повече боя от слоя под него. Това се прави с цел правилното изсъхване на картината. По този начин тя няма да се напука или поне това ще стане по - бавно. Освен това, може да се използват различни смоли и лакове, с чиято помощ да се обогатят цветовете, да им се придаде блясък или да се контролира тяхната прозрачност. Маслените бои съхнат сравнително бавно, това налага и по - бавно рисуване, но от друга страна позволява променянето на цял слой и нанасянето на нов. Много художници отделят месеци, дори години за своите творби, като по този начин изпипват до най - малкия детайл изображението.
За рисуване с маслени бои, са ви необходими различни по размер и от специален материал четки. Хубаво е да измивате старателно четките си, след като приключите. Първо с разредителя с който сте рисували, след това с топла вода и сапун. Това се налага, за да не се втвърдяват четките, след като изсъхне боята. Освен с четки, може да се рисува и с шпакли, кото това предполага различна техника, на нанасяне на боята, а от там и съвсем различен краен ефект. При рисуване с маслени бои, самия материал и начина му на нанасяне върху платното, определя различните техники. При използване на четки могат, да се получат напълно гладки повърхности, като същевременно се постига визуален ефет, имитиращ различни видове материалност. Ако се използват шпакли, боите се нанасят на пластове, картината придобива релеф.
Каквито и методи да се използват, при рисуване с маслени бои, това е един от най - предпочитаните и приятни материали от художниците.
Гледане на Кафе
Developed by: bezramka