Рисуване с акварел

Летен Ден - Константин Щъркелов Летен Ден /
 - Иван Додов / / (2011)
Sunris at Heybridge, Essex - William Thomas Sunris at Heybridge, Essex /
Колело в локва кал - Milind Mulick Колело в локва кал /
Влакове - Вун Лам Влакове /
Зимна утрин - Кейко Танабе Зимна утрин /
  Водните (акварелни) бои са пигменти, които се разтварят във вода. В днешно време най - често са под формата на кубчета или акварелни моливи.
  Акварела е познат още от древността в Древен Китай и Древен Египет. Рисуване с акварел, често се прилага в топографията, или като метод за бързо скициране. В Китай, Япония и Корея акварелни творби, често биват рисувани върху плат. При акварелната живопис, се рисува леко, играе се с цвета, така че да се вижда основата, може да се постигне ефирност в картината, но по - трудно се изобразяват детайли. Както името подсказва мястото на водата, в този вид живопис, е от първостепенно значение. Боите се размиват с вода, често пъти се рисува "мокро в мокро". След като картината изсъхне, могат да се потърсят детайли и ефекти и с помощта на туш или гваш.
  Какво е необходимо, за рисуване с акварел? Хартия - има специална хартия за акварел, тя е по- плътна, има релеф и не попива твърде бързо. Четки - има различни видове четки, плоски, кръгли, големи и малки. С големи и плоски четки се рисува подложката или големи петна, а за детайлите се предпочитат кръгли и тънки четки. За рисуване с акварел е добре четките да са от по-мек косъм, за да задържат повече влага и пигмент, както и да не надраскват листа.
  Материалите са избрани, какво следва? Добре е първо, да се скицира върху листът онова, което ще се рисува. Не използвайте много дебели контури, нито много меки моливи, тъй като акварелните бои не са много покривни и е възможно скицата ви да прозира под тях, след като завършите рисунката си. За предпочитане е скицата ви да е съвсем лека. С акварели можете, да рисувате каквото пожелаете. Може да наслоявате цветове, като оставите всеки предишен цвят, да прозира под следващия. Това се постига, като всеки нов цвят е силно разреден с вода. Друг метод е, да се използва по-малко разредена боя, като се полагат по-плътни тонове от цвета, а всеки следващ слой да е по-плътен от предходния. Ако изберете този начин, ще трябва да изчаквате преди да нанасяте нов слой, предишният да изсъхне напълно. Най-характерната техника при рисуване с акварел е "мокро в мокро". Това ще рече, че хартията върху която се рисува е предварително намокрена, и боята се полага също с много вода.
  Друг подход е рисуването със "суха четка". Това най-лесно става, ако се използват водни бои в тубичка. Те са в полутечно състояние (за разлика от традиционния акварел, който е в сухо), могат лесно да се смесват върху палитра, а с тях може да се рисува по-плътно и покривно. Важно е да се оставя картината да изсъхне, преди нанасянето на нов слой, трябва също и да се внимава, да не се протрие листът, както и да не се "закалят" цветовете. 
  При рисуването с акварел, сменяйте често водата с която разреждате боите и миете четките си. Може да използвате памучни парцали, с чиято помощ да попивате излишната вода или цвят от картината си.
  Който и подход да решите да използвате за вашата акварелна картина, важно е настроението и идеята, които искате да предадете. Рисувайте с удоволствие!
Гледане на Кафе
Developed by: bezramka